Składniki

Zakwas na żurek:

3 szklanki letniej wody,
2 pietruszki,
3 ząbki czosnku,
2 świeże liście laurowe,
ziele angielskie,
1 szklanka mąki żytniej,
1 kromka razowego chleba.

Zupa:

2 marchewki,
1/2 selera,
1 por,
majeranek,
200 g wędzonego boczku,
4 małe białe kiełbaski,
3-4 suszone grzyby,
6 jajek ugotowanych na twardo,
5 ziemniaków,
1-2 szalotki,
śmietana,
sól, pieprz.

Przepis na żurek wielkanocny!

Święta wielkanocne co raz bliżej! W większości miast na ulicach da się już odczuć atmosferę zbliżających się świąt. Warto zatem przypomnieć sobie jakie potrawy będą gościć na stołach podczas tradycyjnego Wielkanocnego śniadania! Z tego powodu na naszej stronie internetowej przybliżymy w najbliższych dniach nasz pomysł na Wielkanoc! 

Oczywiście zacząć należy od barszczu białego bądź żuru! Nie każdy wie jaka jest różnica pomiędzy tymi zupami, więc przypominamy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W niektórych regionach polski mówi się, że zależy to od rodzaju stosowanej mąki, w innych od rodzaju stosowanego zakwasu. 

Pomożemy Wam przygotować pyszny żurek wielkanocny na zakwasie!

Sposób przygotowania:

Zakwas należy przygotować nieco wcześniej, najlepiej ok 2-3 dni przeg gotowaniem zupy.  W tym celu wsypujemy do wysokiego naczynia mąkę i zalewamy ją połową przygotowanej wody. Dokładnie mieszamy i dodajemy resztę wody oraz przyprawy (czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz skórkę chleba) i mieszamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce mieszając co jakiś czas, aby składniki połączyły się ze sobą.

Do przygotowania wywaru potrzebujemy boczku pokrojonego w drobną kostkę. Następnie podsmażamy go i zalewamy wodą wraz z warzywami (seler, marchew, pietruszka oraz czosnek). Gotujemy ok. 30 minut, po czym wyciągamy warzywa. Następnie, dodajemy pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek. Taki wywar gotujemy kolejne 20-30 minut.  Po tym czasie dodajemy przelany zakwas. Całość gotujemy aż do wrzenia, doprawiamy do smaku.

Polecamy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, białą kiełbasą oraz łyżką śmietany! Smacznego!