Przepis na mazurka wielkanocnego na kruchym spodzie!

Mazurek wielkanocny na suchym spodzie

Ciasto kruche:

Dodatkowo:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (albo gotowa masa krówka)
  • Wg upodobań: migdały, polewa czekoladowa do dekoracji, bakalie (morele, śliwki suszone, itp.)

Mazurek wielkanocny jest bez wątpienia wizytówką na wielkanocnym stole. Uwielbiany za różnorodność smaków, kształtów. W zależności od regionu, wygląda i smakuje zupełnie inaczej. Na Pomorzu sztandarem jest mazurek orzechowy w innych częściach polski różnią się rodzajem ciasta, masy którą są przełożone a także dodatkami. Poniżej mazurek do przygotowania którego zachęcamy! 

Sposób przygotowania:

Skondensowane mleko gotować w garnku z wodą na małym ogniu przez 2-3 godziny - puszka musi być cały czas pokryta wodą. Zostawić do lekkiego ostygnięcia.

Z podanych składników zagnieść ciasto zagnieść szybko ciasto i schładzać min 1 godz w lodówce (jeżeli ciasto się nie klei można dodać łyżkę gęstej śmietany).

Wyłożyć papierem średniej wielkości formę i wykleić ciastem spód a dookoła na brzegach dokleić wałeczek z ciasta (jako brzeg)

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Na wierzchu rozsmarować masę z mleka lub gotową krówkową i udekorować mazurka według uznania (np. migdały jako bazie na gałązkach z czekolady, drobne bakalie itp.)