Składniki:

Babka piaskowa na święta

Pyszny przepis na babkę piaskową!

Na śląsku znana jako Zista, w naszym regionie zwana babką piaskową lub wielkanocną. Skąd tradycja wypiekania jej na święta? Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od wschodnich sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Dawniej wierzono, że babka jest symbolem dostatku. Była też świadectwem kunsztu kulinarnego gospodyni, która ją przygotowała. Tradycyjną babę pieczono w stożkowych formach przypominających rozkloszowaną kobiecą spódnicę. Stąd zawdzięcza swoją nazwę!

Przygotowanie idealnej babki, nie jest wcale takie proste jak mogłoby się z pozoru wydawać. Jest kilka trików i sekretów o których na leży pamiętać. Przede wszystkim składniki jakich używamy nie mogą być zimne, powinny być w temperaturze pokojowej. Z temperaturą wiąże się jeszcze jedna ważna sprawa. Pieczemy maksymalnie w 160 stopniach Celsiusza. Dzięki temu babka zawsze będzie puszysta i wilgotna! Pamiętajcie również, że każda babka jest inna. Niektórzy przygotowują ją ze skórką cytryny, inny z rodzynkami i bakaliami, a jeszcze inni z kandyzowanymi owocami. Podobnie jest z dekoracją, w niektórych domach nie do pomyślenia jest oblewanie babki piaskowej lukrem czy czekoladą.

Jak wykonać pyszną babę?

Białka należy ubić na sztywną pianę. Masło zmiksować na puszystą masę dodając mieszankę cukrową. Miksując dalej, dodawać stopniowo żółtka, mieszankę mąk do pieczenia i skórkę startą ze sparzonej cytryny. Na końcu delikatnie wymieszać ręcznie z pianą białek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temperaturze 160 st. przez około godzinę. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub lukrem.

PS. Do pieczenia babki piaskowej doskonale będą się nadawały wysokiej jakości formy do pieczenia, które możecie nabyć w naszej sieci supermarketów w promocyjnych cenach. Szczegóły tutaj.