sól,
pieprz mielony,
papryka mielona słodka,
3-4 ząbki czosnku,
2-3 cebulki,
2-3 soczyste jabłka,
gałązka świeżego rozmarynu,
szynka wieprzowa,
masło.

Aromatyczna szynka wieprzowa

Doskonały składnik wielu dań, kuchni całego świata. Uwielbiana zarówno w wersji wieprzowej jak i wołowej. Szczególnie popularna na świecie jako podstawa słynnych mięs jamon serrano, czyli wiszących, ogromnych kawałków mięs przygotowywanych tradycyjnymi metodami. Jest szynką długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Ten specjał możecie znaleźć w naszym katalogu!  My pokażemy jak przygotować szynkę wieprzową gotową do spożycia niemal od razu, w bardziej tradycyjny, polski sposób!

Sposób przygotowania:

Mięso należy dokładnie umyć, natrzeć solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Ostrym nożem nakłuć mięso w kilku miejscach i włożyć po pół ząbka czosnku. Owinąć folią aluminiową i włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebule pokroić w pióra a jabłka na ćwiartki wykrajając gniazda nasienne. Na spodzie położyć część cebulki, położyć mieśo i obłożyć jabłakami i resztą cebulki. Podlać pół szklanki bulionu. Na wierzchu położyć kilka cienkich plastrów masła i ułożyć gałazke rozmarynu. Naczynie przykryć i piec w nagrzanym do 180 st.piekraniku tyle ile ważyło mieso (czyli 1,5 kg piec przez 1,5 godz) Od czasu do czasu polewać mieso powstałym w czasie pieczenia sosem. Pod koniec zdjąć pokrywkę tak na 15-20min aby pieczeń zarumieniła się