Można żyć bez grilla ale co to za życie…

Już za chwileczkę już za momencik sezon grillowy zacznie się kręcić. Grillowanie grilowanie1_kochają wszyscy – dorośli i dzieci. Przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu już samo w sobie jest przyjemne, a jeśli towarzyszy temu spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół robi się naprawdę fantastycznie. Warto pamiętać, że im więcej gości na grillu, tym większy powinien być wybór dań i dodatków. Panowie preferują dania tłuste i ostro doprawione. Panie na pewno zapytają o świeżą zieleninę, a dzieci o… ketchup. Przygotowanie listy grillowych zakupów zawczasu to doskonałe rozwiązanie.

Jak urządzić miejsce na grill?

Wygodne grillowisko to podstawa. Bez względu na to czy mamy do dyspozycji gotowy metalowy grill, obszerne stanowisko kuchenne czy własnoręcznie wymurowane palenisko, ważne by i kucharzowi, i jego gościom było wygodnie. Niezbędny będzie stół oraz siedziska – dobrze sprawdza się składane krzesło na biwak, drewniana ławka czy ustawione dookoła stołu plastikowe ogrodowe stołki. Kucharz musi mieć do dyspozycji tacki do grilla okrągłe i prostokątne, długie patyki do szaszłyków, szczypce i widelce na długim trzonku. Brykiet z węgla drzewnego znacznie ułatwia rozhulanie ognia pod paleniskiem, potem można dorzucić kilka polan drewna owocowego dla uzyskania pięknego aromatu.
Dobrze, żeby wszystkie dodatki zgromadzić w jednym miejscu w formie szwedzkiego stołu. Przyprawa do karkówki z grilla czy marynata staropolska do mięs i drobiu to domena kucharza – umiejętne dozowanie przypraw to wyższa szkoła jazdy. Ale już musztarda sarepska, ketchup pikantny i łagodny oraz ketchup dla dzieci, sos sojowy jasny albo majonez babuni muszą być do bezpośredniej dyspozycji gości. Na stole z dodatkami nie powinno zabraknąć też świeżej zieleniny oraz pikantnego sosu do tztatziki.

Mistrz rusztu serwuje, bar podkręca klimat

A teraz to, co najważniejsze: różne rodzaje kiełbasek. Obok produktów klasycznych (kiełbasa śląska, kiełbasa biała) warto spróbować tych nieco bardziej wymyślnych. Na grill doskonale nadaje się kiełbasa holenderska z serem albo kiełbaski w piwie. Idealnym produktem grillowym jest kaszanka biała. Wędliny podlegające obróbce cieplnej powinny mieć jedną zasadniczą właściwość: pięknie opiekać sią nad żywym ogniem i uzyskiwać chrupiącą skórkę.
Nie sposób wyobrazić sobie grilla bez piwa. Pomaga w przygotowaniu kiełbas oraz mięs – podbija smak, przyczynia się do powstania chrupiącej i aromatycznej skórki. Po obfitej uczcie wspomaga trawienie i… apetyt – żeby wchłonąć kolejne smakołyki trzeba zrobić miejsce w żołądku. I wreszcie rzecz ostatnia, choć nie najmniej ważna: dobre piwo jest po prostu smaczne i w żadnych innych okolicznościach nie smakuje tak fantastycznie jak właśnie przy grillu, pod chmurką, w grupie przyjaciół.

Wybór to podstawa

Kiedy zapraszasz ludzi na grilla, musisz dobrze zaopatrzyć swój bar. Dobrze by było mieć do dyspozycji lodówkę turystyczną. Jeżeli impreza odbywa się w domu, nie ma problemu, ale jeżeli zapraszasz ludzi za miasto, na działkę i nie masz w domku letniskowym lodówki, zawczasu postaraj się o turystyczną ze specjalnymi wkładami albo taką podłączaną do prądu. Nie ma opcji? To chociaż wiadro z zimną wodą i lód – można go kupić nawet na stacji benzynowej. Zimne piwo to podstawa!
Do twojej lodówki trafić powinny zarówno piwa uwielbiane przez panów – Magnus, Łomża, Ciechan czy Leżajsk – ale także trunki preferowane przez damską część ekipy: Desperados, Warka Radler w kilku odsłonach czy piwo Bearnard z naturalnym sokiem poziomka&guarana. Im większy wybór, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie konieczności uzupełniania zapasów w czasie imprezy. Jeżeli obawiasz się, że nie trafisz w gusta gości, poproś każdego, by przyniósł to, co lubi – składkowy grill to jedna z możliwości.

Nie samym piwem…

Zimne piwo jest genialne samo w sobie. Ale warto też zaopatrzyć się w dodatki: sok malinowy oraz imbirowy. Dobrze, by goście mieli do dyspozycji szklane kufle albo plastikowe kubki – jeżeli impreza ma być maksymalnie bezstresowa, lepsze są naczynia i sztućce jednorazowe – oraz rurki. Jeżeli grill odbywa się wieczorem, możemy pomyśleć o przygotowaniu grzanego piwa. Nic tak nie stawia na nogi i nie rozgrzewa jak piwo Harnaś albo Raciborskie uwarzone z cynamonem, goździkami i podlane imbirowym sokiem. Na grzańca najlepiej nadają się piwa naturalne – nie smakowe i nie aromatyzowane.

Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
Wciśnij przycisk ESCAPE dwukrotnie aby zamknąć pełny ekran.
#