Przepis na kurczaka z pomidorami, cukinią i papryką

Kurczak z papryką, pomidorami i cukinią

Składniki

  • 1 cukinia
  • 3 pomidory bez skóry (lub pomidory krojone ok. 400 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • Oliwa

Kurczak z papryką, pomidorami i cukinią

Mięso z kurczaka to jeden z ulubionych składników na naszych stołach. Smaczny, szybki w przygotowaniu oraz dający wiele różnych możliwości, a supermarketach Aldik, również, w świetnej cenie!

Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania produktów. Warzywa dokładnie obmywany w wodzie. Następnie cukinię kroimy w dosyć grubą kostkę. Podobnie postępujemy z pomidorami, obieramy je ze skóry i kroimy w kostkę. Paprykę z kolei, kroimy w paski. Tak przygotowane warzywa przekładamy do jednej miski i mieszamy. W międzyczasie dodajemy do tego sprasowany czosnek, posiekane oregano i odrobinę ostrej papryki. Całość skrapiamy oliwą, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do innej miski wlewamy oliwę oraz dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do tego drobno posiekane oregano i szczyptę ostrej papryki (wedle uznania, pamiętajcie, że tłuszcz doskonale przewodzi smaki i aromaty!). Taką marynatą smarujemy filet z piersi kurczaka i marynujemy je minimum 60 minut (im dłużej tym lepiej!).

Tak zamarynowaną pierś możemy zarówno smażyć na patelni grillowej jak i upiec wraz z warzywami. My polecamy drugie rozwiązanie, aby zapiec pierś wraz z warzywami! W tym celu przekładamy filet wraz z warzywami na blachę. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni, pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku. I gotowe!