Składniki:

6 golonek z indyka
6 łyżek oleju
3 łyżeczki musztardy
3-4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 liście laurowe
sól, pieprz

Golonka kojarzy się w Polsce z tłustym daniem, serwowanym głównie z wieprzowiny. Mówi się, że najlepszą golonkę można zjeść na Śląsku oraz w Bawarii, gdzie przyrządzana jest zazwyczaj na kapuście w towarzystwie ziół i piwa.

Golonka z indyka nie jest daniem zbyt popularnym. W porównaniu do tej same potrawy przyrządzanej na bazie mięsa wieprzowego ma jednak kilka zalet. Indycze mięso jest dużo bardziej dietetyczne i lżej strawne. Sprawia to, że jest potrawą, która posmakuje również osobom, które nie lubią tłustych i ciężkich potraw. Nasza propozycja na golonkę z indyka jest następująca:

 

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy olej, rozkruszone liście laurowe i pozostałe przyprawy a następnie dokładnie mieszamy. Golonki dokładnie obmywamy, osuszamy i całe nacieramy marynatą. Marynujemy długo, im dłużej tym lepiej - tak przygotowane mięso najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Następnie pieczemy ok. 2 godziny (godzinę pod przykryciem, drugą bez) w temperaturze 200 stopni Celsiusza. Pamiętamy, by pod koniec pieczenia polewać golonkę zgromadzonym sosem! Do tak przygotowanej golonki idealnie będzie pasować świeża mizeria z ogórków oraz młode ziemniaki.

Smacznego!