Produkty

  • 1-1,5 kg schabu
  • sól
  • kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kolendry i jałowca
  • 4-6 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
  • zioła: po 1 łyżeczce suszonego oregano, majeranku, tymianku i słodkiej papryki
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki cukru

Na ciepłe dni polecamy schab gotowany!

Przygotowanie

Schab krótko obsmażamy z każdej strony na patelni (dzięki temu będzie soczysty i miękki).

Do garnka wlewamy wodę w takiej ilości, aby schab po włożeniu był całkowicie przykryty, dodajemy sól, cukier, przyprawy a także musztardę i majonez – mieszamy energicznie. Mięso wkładamy do zalewy i gotując na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Pod przykryciem gotujemy jeszcze 10 min. Następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na drugi dzień całość podgrzewamy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy kolejne 10 min.

Schab ten możemy podawać na ciepło z dodatkiem sałaty z rzodkiewką, ogórkiem gruntowym oraz jogurtem naturalnym i chłodnym kompotem z rabarbaru. Jest również doskonały na zimno np. z bułką drwalską i pomidorem.