Przepis na karkówkę wieprzową w pomidorach

karkowka_pomidor

Karkówka wieprzowa w pomidorach

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 5 pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • zioła: tymianek, natka pietruszki

Karkówka wieprzowa w pomidorach

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną karkówkę kroimy na plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Delikatnie ubijamy oraz doprawiamy solą i świeżym pieprzem. W międzyczasie obieramy pomidory ze skóry, a następnie kroimy w kostkę. Karkówkę smażymy na rozgrzanej patelni na oleju. Przekładamy pomidory do mięsa wraz z sprasowanym czosnkiem oraz posiekanymi ziołami. Całość dusimy ok 30 minut na małym ogniu, czekając aż odparuje nadmiar wody z warzyw. Smacznego!

Tak przyrządzona karkówka z pewnością doskonale będzie smakować na talerzu z młodymi ziemniaczkami oraz lekką wiosenną sałatką!