udziec_wolowy123_1

Składniki

udziec wołowy,
liść laurowy,
ziele angielskie,
rozmaryn (świeże gałązki),
tymianek,
pieprz cytrynowy,
4 ząbki czosnku,
przyprawa do mięsa,
masło klarowane,
sól,
oliwa z oliwek.

Udziec wołowy jest jedną z najszlachetniejszych części tuszy wołowej!

Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić z błon. Tak przygotowane mięso nacieramy oliwą, posiekanym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Pamiętamy o tym, aby mięsa nie solić! Sól sprawi, że mięso będzie mniej soczyste! Dodajemy jeszcze świeży rozmaryn i gotowe! Odstawiamy do lodówki i marynujemy kilka godzin.

Około 30 minut przed smażeniem mięso należy wyciągnąć z lodówki. Kładąc je na patelnie, powinno znajdować się w temperaturze pokojowej. Dzięki temu mięso podczas smażenia nie będzie nadmiernie wydzielało wody.

Udziec smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Solimy mięso i przekładamy do rękawa do pieczenia wraz z całym tłuszczem. Całość pieczemy ok. trzech godzin. Nie zapominamy o tym, aby od czasu do czasu przekręcić rękaw na drugą stronę.

Do mięsa polecamy gotowane wczesne ziemniaczki oraz świeżą sałatę masłową!