Przepis na udziec indyka w marynacie

Udziec z indyka w marynacie

Składniki:

  • 1/2 kg udźca z indyka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki
  • Przyprawy:
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • rozmaryn
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czosnkowy

Udziec z indyka w marynacie

Sposób przygotowania:

Przygotowanie udźca rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia mięsa w zimnej wodzie. Czas na marynatę. Układamy mięso w naczyniu i dodajemy przyprawy - szczyptę gałki muszkatołowej, imbiru, rozmarynu, łyżkę oleju oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy razem dodając do tego jeszcze 2 łyżki oleju. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.

Obieramy cebulę z łusek oraz kroimy w piórka, podobnie czosnek, który kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni i kiedy już się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Delikatnie mieszamy, tak aby mięso mogło przejść smakiem i aromatem przypraw. Następnie zalewamy wszystko szklanką wody, dodajemy liść laurowy oraz kilka goździków. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Tak przygotowany udziec doskonale smakuje z wczesnymi ziemniakami z koperkiem i mizerią z ogórków.

Smacznego!