Przepis na włoską pizzę

 Przepis na włoską pizze

Składniki:

  • Mąka do pizzy typ 00 Pivetti
  • Przecier pomidorowy Vesu lub pomidory Mutti
  • Salami
  • Ser tarty
  • 2 ząbki czosnku
  • Około 20 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • Jogurt grecki Zott
  • Sos czosnkowy Winiary

Sposób przygotowania

MĄKA

Mąka pochodzenia włoskiego różni się od polskiej, dlatego warto poszukać w aldiku i kupić oryginalną włoską mąkę typ 00 – to mąka idealna do robienia pizzy – polecamy Mąkę typu 00 Pivetti.

WYRABIANIE

Ciasto trzeba dobrze wyrobić –minimum przez 15 minut. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub użyć robota lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Dobre wyrobienie jest kluczowe by nasza pizza była idealna, nasze ciasto powinno zmienić się – nabrać elastyczności, stać się gładkie i łatwo odchodzić od rąk.

WYRASTANIE/ ROZCIĄGANIE CIASTA

Dla niecierpliwych głodomorów proponujemy metodę wyrastania ciasta w misce przykrytej wilgotną szmatką, w cieple, aż do podwojenia objętości, średnio przez ok. 1-2 godz, zależnie od tego w jakiej temperaturze stoi.

Dla koneserów polecamy metodę długiego wyrastania w zimnie przez kilka godzin. Metoda ta zabiera więcej czasu, ale naprawdę warto! Ciasto po długim, wolnym wyrastaniu jest bardziej elastyczne, rozciągliwe, a nawet bardziej lekkostrawne co jest dodatkowym plusem tej metody!

Dobrze wyrobione ciasto nie będzie sprawiało problemów przy formowaniu spodu pizzy. Ciasto powinniśmy kształtować za pomocą rąk rozciągając na kształt koła - nie należy używać wałka bo ten niepotrzebnie „wypchnąłby” powietrze z ciasta.

GĘSTY SOS

Polecamy sos na bazie przecieru pomidorowego Vesu lub pomidorów Mutti całych lub w kawałkach – wszystko znajdziesz w naszych sklepach!

Przecier należy wlać do garnka, dodać dwa ząbki czosnku, pół skrojonej w kostkę cebuli oraz doprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią oraz oregano – osobiście polecam szczyptę ostrej papryki! Sos gotujemy na wolnym ogniu, około 30 minut.

SKŁADNIKI/ DODATKI

Ważna kwestia to dodatki – należy zachować umiar w ich ilości na pizzę oraz odpowiednią jakoś produktów! Proponujemy salami meksykańskie, z czerwoną papryką lub zielonym pieprzem. Najlepszym wyborem jeśli chodzi o ser będzie mozzarella lub ser edamski, który również posiadamy w swojej ofercie.

Tak naprawdę najlepsze pizze opierają się od 3 do 5 dodatkach. Najważniejsze by były dobrej jakości oraz świeżości! Dodatki nie mogą być również zbyt wilgotne, ponieważ rozmiękczą ciasto i spód nie będzie chrupiący.

Pamiętajmy, że część dodatków nie znosi wysokiej temperatury i dodajemy je już po upieczeniu pizzy – np. wszelkie liście, jak bazylię czy rukolę.

PIECZENIE

Polecamy wypiekać pizzę w najwyższej dostępnej temperaturze w piekarniku. Aby polepszyć warunki pieczenia, możemy użyć specjalnych dziurkowanych blach do pizzy.

Jeśli zrobiłeś cienkie ciasto, powinno się piec krótko – do kilku minut, max 10.  Dzięki temu spód będzie chrupiący i przyrumieniony lecz nie suchy i twardy na brzegach.

Aby uzyskać jak najlepszy efekt w warunkach domowych polecamy pizzę umieścić trochę poniżej środkowej półki piekarnika, lub ewentualnie na środkowej. To zapewni nam najlepsze warunki.

FORMA PODANIA

Prawdziwą włoską pizze jemy bez ketchupu z oliwą, jednak jesteśmy w Polsce i prawie każdy uwielbia dobry ketchup lub sos do pizzy.

Polecamy specjalny ketchup ziołowy do pizzy Dawtona lub jeśli jesteś miłośnikiem czosnku możesz w łatwy i szybki sposób sam go przygotować ! To proste wystarczy wymieszać z sos czosnkowy na bazie majonezu Winiary w stosunku 1:1 z jogurtem greckim Zott z dodatkiem świeżo wyciskanego czosnku – dopraw wg uznania.

SMACZNEGO !