Przepis na biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub laska wanilii
  • 500 ml śmietany kremówki
  • serek mascarpone 250 gram
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 brzoskwinie
  • galaretka brzoskwiniowa
  • dżem brzoskwiniowy
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Będą nam potrzebne na różnych etapach. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier wraz z wanilią, miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy żółtka (po jednym) oraz mąkę (pszenną i kukurydzianą). Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką. Przygotowujemy blachę wykładając ją papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut. Po upieczeniu należy ostudzić biszkopt. Przekręcamy biszkopt dołem do góry i przecinamy na dwie części, tak aby powstały dwa płaty ciasta. Na koniec, dla uzyskania odświeżającego aromatu,  nasączamy biszkopt wodą z cytryną. 

Przygotowanie kremu rozpoczynamy od ubicia śmietanki wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone delikatnie mieszając. Tak wykonany krem możemy już przełożyć na biszkopt. Na dolnej warstwie biszkoptu wraz z kremem rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Górną warstwę dekorujemy brzoskwiniami i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!