Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • pół pęczka bazylii
  • 10 cienkich plasterków boczku
  • masło
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka tymianku suszonego

Sposób przygotowania

Przygotowania rozpoczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia polędwicy z włókien i błon, po czym możemy ją przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Kroimy na plastry (ok 5-6 cm), a następnie owijamy listkami bazylii i plastrem boczku. Podsmażamy na maśle mięso do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego podsmażone mięso wraz z boczkiem i tymiankiem. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Pieczona polędwica wieprzowa doskonale pasuje do młodych ziemniaków z ze świeżym koprem oraz np. sosem z leśnych grzybów. 

Smacznego!