Lista zakupów:

  • olej (opcjonalnie oliwa z oliwek)
  • ok 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml naturalnego soku jabłkowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 czubate łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 70-80 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa. Kroimy na kawałki i przekładamy do miski. W międzyczasie włączamy piekarnik na 200 C. Mięso delikatnie oblewamy olejem a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynatę. Siekamy chili na drobne kawałeczki (pamiętamy, aby wcześniej pozbawić je pestek!), ścieramy imbir i czosnek, a następnie wszystko przekładamy na patelnię. Dodajemy pół szklanki soku jabłkowego, dwie łyżki octu winnego, ketchup, musztardę, cukier oraz odrobinę sosu sojowego. Wszystko mieszamy razem i gotujemy przez 10-15 minut, aż rozpuści się cukier oraz sos zgęstnieje. Do pokrojonego wcześniej mięsa przelewamy sos (nie przelewamy całej marynaty) i rozprowadzamy go dokładnie po każdym kawałku mięsa.

Mięso pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut. Pierwszą godzinę pieczemy pod przykryciem, natomiast pozostały czas w otwartym naczyniu. Przed podaniem, możemy jeszcze chwilkę podsmażyć na patelni grillowej. Do żeberek polecamy szczególnie świeże pomidory malinowe!

Smacznego!