Składniki:

  • ok 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cukinia
  • 4 łyżeczki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka papryki chili
  • łyżka suszonego rozmarynu (najlepiej kilka gałązek świeżego!)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowania rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa, które następnie nacinamy z wierzchu (w kratkę). Mieszamy razem przyprawy: sól, pieprz, papryka chili a następnie roztapiamy masło, polewamy nim schab i nacieramy przyprawami. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Zamarynowane mięso wkładamy do brytfanny i zalewamy połową szklanki wody. Wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy ok 90 minut. Pamiętamy o tym by co jakiś czas podlewać je sosem powstającym podczas pieczenia.

Po około godzinie, warzywa (marchew i cukinia) kroimy w kostkę i dokładamy do pieczonego mięsa. Skrapiamy oliwą i posypujemy rozmarynem.
Na 10 minut przed końcem pieczenia obsypujemy naszą pieczeń mąką i ponownie polewamy powstałym sosem.

Smacznego!