Składniki:

  •  1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 700 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany 12%
  • bazylia
  • oregano
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • mąka pszenna
  • masło
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy

Jak przyrządzić?

Rozpoczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia ręcznikiem papierowym, następnie mięso kroimy w plastry ok 1 cm. Przekładamy mięso do dużej misy i dodajemy: sól, pieprz czarny oraz cytrynowy, bazylię, oregano, a na koniec 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy ze sobą razem, aby każdy plaster był przyprawiony. Mięso w marynacie odstawiamy do lodówki na ok godzinę.

Następnie myjemy i kroimy pieczarki. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, do momentu aż się zeszkli i dodajemy pokrojone pieczarki, chwilkę podsmażamy, a następnie dodajemy 2 szklanki wody i dusimy ok 7-10 minut. Kiedy już część wody odparuje, dodajemy zamarynowane mięso. Całość gotujemy ok 25 minut, po czym dodajemy śmietankę i zagęszczamy sos mąką. Doprawiamy do smaku sprasowanym świeżym czosnkiem i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Smacznego!