Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • świeża bazylia
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia fileta oraz pomidora i świeżej bazylii. Pomidory kroimy w plastry, a następnie każdy plaster na pół. Rozdrabniamy mozzarellę na małe plasterki. Przygotowane w ten sposób składniki posłużą nam do wypełnienia piersi z kurczaka. Pierś nacinamy, tak aby w każdej powstało ok 4-5 kieszonek. Do każdej kieszonki wkładamy: plaster pomidora, kawałek mozzarelli oraz listek bazylii.

Przygotowane w ten sposób mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a następnie przyprawiamy pieprzem i solą. Całość zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Po ok 30 minutach filet jest gotowy!

Smacznego!