Rozgrzewająca zupa z dynią, pomidorami, pietruszką, bazylią i kolendrą.

Składniki

  • pół małej dyni (Hokkaido)
    2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • ostra papryczka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przecier z 5-6 pomidorów (pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, po czym usuwamy skórki, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z posiekanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą, cukrem i pieprzem),
  • po 1 garści posiekanych listków świeżej pietruszki, bazylii (do przecieru pomidorowego) i kolendry,
  • liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 litr wywaru z warzyw,
  • 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, cukier.

Rozgrzewająca zupa z dynią, pomidorami, pietruszką, bazylią i kolendrą.

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i  kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dodajemy warzywa (dynię, ziemniaki, odrobinę posiekanej ostrej papryczki, marchewkę i pietruszkę), posiekaną pietruszkę, kolendrę i łyżeczkę curry. Dusimy około 10 minut, po czym dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wywarem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Podajemy polaną sosem balsamicznym i świeżymi listkami bazylii, kolendry i pietruszki.

logo_baziolka